Yumurta Donasyonu
Yumurta Donasyonu Nedir? Yumurta donasyonu (yumurta nakli), kendi yumurtaları ile hamile kalamayan kadınlara uygulanan, başarı oranı oldukça yüksek olan bir tedavi türüdür. Yumurta donasyonu tedavisinde, sağlıklı ve bol yumurtalık rezervine sahip kişilerden alınan yumurtalar, babadan ya da sperm bağışçısından alınan spermle döllenerek embriyo haline getirilir. Geliştirilen bu embriyolar anne adayının rahmine tüp bebek yöntemleriyle yerleştirilir ve anne adayı gebe kalır. Bu işlem yumurta nakli olarak adlandırılmaktadır.
Donasyon tedavisinde tüp bebek tedavi süreciyle aynı prosedürler uygulanır. Tedaviye başlamadan hemen önce çiftin genel sağlık taraması ve hormonal durumlarının tespitini sağlayan testler istenebilir.
Bunların haricinde baba adayından sperm testi (spermiogram) ve anne adayından rahim filmi istenebilir. Testler sonucu edinilen bilgilerle birlikte anne ve baba adayı tedaviye uygun hale getirilir. Yumurta bağışçısı ve anne adayının aynı dönemde adet görmeleri sağlanır.
Yumurta donörünün yumurtaları büyütülür. Anne adayının da östrojen seviyesi istenilen seviyede tutmaya çaba gösterilir. Donörden yumurtaların toplandığı zaman, anne adayının eşi sperm örneği verir ve toplanan yumurtaların bu spermle döllenerek embriyo haline gelmeleri sağlanır.
Embriyoların gelişimi takip edilir. Uzman hocamızın testler sonucu karar verdiği ideal günde anne adayının rahmine aktarılır. Aktarımdan 12 gün sonra yapılan gebelik testi ile işlemin sonucu öğrenilir.
Yumurta Donasyonu Nedir?
Yumurta donasyonu yöntemine kimler başvurabilir?
- Herhangi bir sağlık sorunu sonrası yumurtalıkları alınan hastalar, kemoterapi görenler , radyoterapi görenler,
- Adet görmeyen ve rahim iç mukozasını sağlıklı olan hastalar,
- Daha önceki tüp bebek denemelerinde yeterli miktarda yumurta elde edilemeyen kadınlar,
- Adetin 3. günü yapılan FSH değerinin 15 ve üzeri olan hastalar,
- Birçok başarısız tüp bebek denemesi olan ve hamile kalamayan kadınlar,
- Yumurtalık kisti ameliyatı gibi nedenlerle büyük doku kaybı yaşayan hastalar,
- Ailede genetik olarak geçebilecek bir hastalık bulunması,
- Tüp bebek tedavilerinde az sayıda veya defektli yumurta gelmesi nedeni ile gebelik elde edilememesi durumlarında yumurta donasyonu( yumurta nakli tedavisi veya yumurta bağışı) tedavisi düşünülmektedir.
Yumurta nakli sayesinde hastanemiz bünyesinde birçok aile hayalindeki evlat sevgisine kavuşmuştur.