Tüp Bebek Transferi Sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Kıbrıs tüp bebek tedavisi içinde anne adaylarının en fazla merak ettiği konular arasında embriyo transferi de yer almaktadır. Anne adayları embriyo transferi esnasında acı hissedilip hissedilmediğini, bu transferin nasıl yapıldığını ve embriyo transferinden sonra dikkat edilmesi gerekenleri çok fazla araştırmaktadır.
Tüp Bebek Transferi Nedir?
Embriyo ya da embriyolar laboratuvarda istenilen aşamaya geldiği zaman anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Bu işleme tüp bebek transferi ya da embriyo transferi denilmektedir. Embriyo transferi oldukça kolay bir işlem olmasının yanı sıra kısa süre sürmektedir.
Embriyo transfer işleminde değerlendirmeye alınan kriterler arasında embriyonun gelişimi ve sayısı, anne adayının yaşı, daha önce deneme sayısı yer almaktadır. Bu kriterlere göre Yumurta Toplama İşlemi (OPU) ardından 2-6’ıncı günler arasında embriyo transferi gerçekleştirilir. Anne adayının sağlık problemi yoksa embriyo transferi esnasında anestezi işlemine başvurulmaz. Ultrason esnasında rahmin net görünmesi için embriyo transferi esnasında idrara sıkışık olunmalıdır.
Tüp Bebek Transferi Nasıl Yapılır?
Embriyo transferinin gerçekleştiği esnada anne adayının jinekolojik pozisyonda uzanması gerekmektedir. Anne adayına spekulum takıldıktan sonra vajina ve rahim ağzı (serviks) steril solüsyonla temizlenmektedir. Anne adayına transfer edilecek olan embriyolar embriyolog tarafından mikroskop altında özel sıvıyla beraber özel üretim enjektörün içerisine yüklenir.
Karından ultrasonografi rehberliğinde embriyo transfer kateteri vajina boyunca rahim tavanına 1,5 cm mesafe gelinceye kadar ilerletildikten sonra rahim boşluğuna enjektör içerisindeki embriyoların bırakılmasının ardından embriyo transfer kateteri dikkatli bir şekilde geriye doğru çekilir.
Embriyo Transferinden Sonra Neler Yapılmalıdır?
Embriyolog tarafından embriyo transferi gerçekleştirildikten sonra anne adayının kendisini koruması için özel bir şey yapmasına gerek yoktur. Anne adayı embriyo transfer işleminin ardından klinikte yarım saat dinlendikten sonra evine gönderilmektedir. Embriyo transfer işlemi için anne adayı kliniğe şehir dışından gelmişse, embriyo transfer işleminin ardından 2-3 saatlik mesafelere seyahat etmesinde bir sakınca görülmemektedir. Anne adayının geldiği mesafe daha uzun bir seyahati gerektiriyorsa, embriyo işleminin yapıldığı şehirde bir gün konakladıktan sonra evlerine dönmeleri uygun görülmektedir.
Embriyo transfer işleminin gerçekleşmesinin ardından anne adayı 3 gün boyunca istirahat etmelidir. Bu sürenin sonunda anne adayı günlük rutin yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.
Öksürmek, hapşırmak, uyku esnasında sağa sola dönmek gibi durumların embriyonun tutunmasına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Aynı zamanda anne adayının merdiven inip çıkması da embriyonun tutunmasını olumsuz etkilemez. Anne adayı gebe kalana kadar ağır egzersizden ve ağır işler yapmaktan kaçınmalıdır. Yine anne adayı gebe kalana kadar ani hareketler yapmamaya çok dikkat etmelidir.
Embriyo transferi gerçekleştikten sonra anne adayında adet olacakmış gibi kasıklarda ağrı hissedilmesi, anne adayının göğüslerinde dolgunluk hissetmesi, pembe ve kahverengi renkte damla şeklinde akıntılar olması gayet normal olduğundan anne adayının korkuya ve paniğe kapılmaması gerekir. Anne adayı adet akıntısı gibi kırmızı renkte bir akıntı olduğunu fark ettiği anda vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır.
Embriyo transfer işleminin gerçekleşmesinin ardından anne adayı duş alabilir. Ancak anne adayı gerek embriyo transfer işleminin ardından gerekse de hamilelik sürecinde asitli içecekleri, çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri ve bitkisel çayları tüketmemelidir.
Anne adayı sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle uzak durmalıdır. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda yağ ve baharat barındıran yemekleri tüketmek yerine taze meyve ve sebze ile içeriğinde bol miktarda protein barındıran besinleri tüketmelidir. Anne adayı embriyo transfer işleminden sonra ve gebelik sürecinde bol su tüketmeyi ihmal etmemelidir. Hekime danışmadan en hafif bir ağrı kesici dahi alınmamalıdır.
Embriyo Transferinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Embriyo transferinin ardından ilk birkaç gün ağır sportif egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü vücut ısısının artması embriyonun rahme tutunma şansını azaltmaktadır. Yine spor esnasında vücutta oluşan mekanik titreşimler nedeniyle de embriyo rahme tutunamayabilir.
- İçeriğinde kurşun olma ihtimali olan boya ve sıvılara maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.
- Vajinal enfeksiyon riski olduğundan dolayı uzmanlar yüzmeyi tavsiye etmemektedir.
- Sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Ağır eşyalar ve market poşetleri kaldırmamaya dikkat edilmelidir.
- İki hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir. Aşırı uyarılmadan dolayı büyümüş olan yumurtalıklar yırtılabilir.
- İlaç alınacaksa hekime danışılmadan kesinlikle alınmamalıdır. Luteal destek için anne adayının kullanması gereken progesteron iğneleri ve diğer ilaçların hekimin tavsiye ettiği doğrultuda kullanımına ve bu ilaçların kesilmemesine dikkat edilmelidir. Progesteron iğneleri ve luteal destek çoğu zaman gebeliğin 12. haftasının bitimine kadar sürmektedir. Gebeliğin 12. haftasından itibaren de vücut progesteron desteğini plasentadan almaktadır.
- Listeria enfeksiyonuna maruz kalmamak için pastörize edilmemiş süt ve taze peynir tüketilmemelidir.