Tüp Bebek Tedavisi ile Cinsiyet Seçimi
Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Olur mu?
Tüp bebek tedavisi yöntemleri uygulanırken bebeğinizin cinsiyetini de seçmek Pgt ile mümkün hale gelebiliyor. Yumurtalar ve spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesiyle uygulanan tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme yapılabiliyor. Tedavi aşamasında kadının yumurtalıklarında yumurta toplama işlemi için çok sayıda yumurta gelişimi amaçlanmaktadır. Kadından toplanan yumurtalar ile bağışçısından veya tedavi yöntemine göre eşinden alınan sperm ile döllenme sağlanarak embiyo oluşumu sağlanır. Embriyolar inkübatörler içerisinde bekletilir. Embriyoların gelişimi gün gün takip edilerek uzman hocamızın onay verdiği anda embriyolara genetik işlem uygulanır.
Genetik testle beraber kromozom analizi de yapılır. Yapılan işlem esnasında XY kromozomu incelenerek, embriyonun cinsiyeti anlışabilir. Embriyoların cinsiyetinin tayiniyle, istenilen cinsiyetteki embriyolar transfer edilir. Embriyo transferinden sonra hamilelik süreci normal hamilelik süreci ile tıpatıp aynıdır. Tüm danışanlarımızda, XY kromozomuna ek olarak diğer kromozomlara da bakılarak, embriyonun herhangi bir genetik hastalığına dair (ör: Down Sendromu, Trizomi, vb) araştırma yapılır. Cinsiyet seçiminin yüksek oranda doğrulukla sonuçlanması bebeğin cinsiyetini önceden belirlemek isteyen eşler için çokça tercih edilen bir durum haline gelmiştir.
Cinsiyet seçimi, hem kültürsel farklılıklardan dolayı tercih edilmekte, hem de ailenin cinsiyet dengesini sağlamaktan dolayı tercih edilebilmektedir. Bazı ülkelerde cinsiyet seçimi yasakken bazı ülkelerde de hastalıkların genetik yollarla bulaşmasını engellemek amacıyla müsaade edilmektedir.
Tüp Bebek Cinsiyet Seçimi
Cinsiyet belirleme, kadının istenilen cinsiyetteki bebeğe gebe kalmasını sağlamak için embriyo rahime tutunmadan önce cinsiyetinin belirlenmesini sağlar.
Sağlık sektöründe çığır açan yeniliklerden biri olan cinsiyet tayini, bebek sahibi olmak isteyen çiftler arasında popülaritesini arttırmaktadır.
Cinsiyet tayini bebeğin doğumundan önce, bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi şeklinde açıklanabilir. Cinsiyet tayini için pek çok teori ortaya atılsa da en güvenilir olanları bilimsel yöntemler ile gerçekleştirilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirlemek isteyen çiftler normal tüp bebek aşamalarından geçerek işlem için hazırlanırlar.
Tüp bebek tedavisinde çiftler kendi yumurta ve kendi spermlerini kullanmaktadırlar. Bundan dolayı yaş faktörü, yumurta sayısı ve kalitesi ile birebir bağlantılıdır. Yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve rezervinde düşüş gözlemlenebilir. Tüp bebekte cinsiyet belirleme yapılırken anne adayından çıkacak olan yumurta sayısı ve kalitesi, baba adayından da alınacak olan sperm örneği ile döllendirilerek oluşacak olan embriyo sayısını da etkileyebilmektedir. Embriyo sayısı ne kadar çok olursa istenilen cinsiyette embriyonun çıkma olasılığı da bir o kadar fazla olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi düşünen çiftlerin mümkün olduğunca erken bir şekilde tedaviye başlamalarını önermekteyiz. Tüp bebek cinsiyet belirlemede en doğru ve net sonuçları veren testleri kullanmaktayız.
PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) nedir?
Ebeveyn olma aşamanızda gerekli yumurta sayısı, sperm sayısı, cinsiyet belirleme, genetik hastalık, diğer faktörler ve bunların uyumları için embriyoloji laboratuvarlarımızda bir çok test uygulamaktayız. Bunlardan bir tanesi de PGT testidir.
PGT testinin sıklıkla kullanıldığı alanlardan birisi bebeğinizin genetik bozukluklara sahip olmadığından emin olmak bulunmaktadır.
Preimplantasyon Genetik Tanı Testi genellikle potansiyel genetik bozuklukların kontrol edilmesine yardımcı olması adına kullanılmaktadır. Kalıtımsal veya ailesel sağlık problemlerinin çocuğa aktarılmaması adına da kontrol edilmektedir.Ebeveyn olma aşamanızda gerekli yumurta sayısı, sperm sayısı, cinsiyet belirleme, genetik hastalık, diğer faktörler gibi rahatsızlıklara sahip olma potansiyeli bulunan herkese tavsiye edilmektedir. Daha çok genetik bozukluk ve düşük riski yaygın olduğu için 38 yaş ya da üzerindeki çiftlere tavsiye edilen bir işlemdir.
PGT testi , Tüp Bebek Tedavisi aracılığıyla oluşturulan embriyolarda herhangi bir genetik bozukluk olmadığını kontrol etmek için kullanılan bir yöntemdir. PGT testinin kullanılabileceği alanlardan bir diğeri de cinsiyet seçimidir.
Preimplantasyon Genetik Tanı testini gerçekleştirmek isteyen kadında tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir. Toplanan yumurtalar mikroenjeksiyon (ICSI) kullanılarak sperm ile döllenir. Dölleme işleminden sonra, sadece sağlıklı olan embriyoları transfer etmek için genetik tarama yapılır. Bu tarama embriyoların genetik olarak test edilmesini sağlar ve bu sayede test edilmiş kromozomlarda herhangi bir genetik bozukluk olmadan hamilelik gerçekleşir.
Preimplantasyon Genetik Tanı, X kromozomu ile alakalı kalıtımsal hastalıkların bulunduğu ve tıbbi cinsiyet seçimiişleminin gerçekleştirilmesi gerektiği durumlarda, cinsiyet seçimi için uygulanabilir.
PGT ile bebeğin cinsiyetini seçmek mümkün mü?
Embriyo aşamasında bebek anne karnına girmeden bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkün. PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) için tüp bebek uygulamasına ve embriyo oluşturulmasına gerek var. Tüp bebek uygulamalarında cinsiyet seçimi rahatlıkla yapılabiliyor.
Cinsiyet Seçimi Başarı Yüzdesi Nedir?
PGT yöntemleri arasında cinsiyet belirleme; yapılan en belirgin seçimlerdendir. Yüzde 99.9 oranında cinsiyeti belirlemede başarı sağlanabiliyor. XX kromozom kız, XY kromozom erkektir. Anne rahmine XX kromozom yerleştirildiğinde; kadın hamile kalırsa kesin kız çocuğu olur. XY yerleştirildiğinde de erkek çocuk dünyaya getirir. Ancak hastanın gebelik şansı tüp bebek uygulamalarındaki gebelik şansı kadardır. Kadının yaşı ve yumurta rezerviyle bağlantılı olarak değişebilir. Rahime yerleştirilen embriyo tutmayabilir. Ama tutarsa bebeğin cinsiyeti mutlaka seçildiği gibi; kız ya da erkek olur.
PGT, aile planlama yöntemi olarak kullanılabilir mi?
İlk bebek için cinsiyet seçimi, tüm dünyada genel olarak kabul görmüyor. Daha önce tüp bebek ile gebe kalmış veya normal yoldan gebe kalmış, ancak ikinci bebek için tüp bebek gerektiren çiftlerde ise; karşı cinsin seçilmesi etik açıdan kabul edilebiliyor. Bu durumda genelde kız çocuğu olanların erkek, erkek çocuğu olanların ise kız seçecekleri düşünülürse; dengesiz bir dağılım olmayacaktır. Kısır olan bu çiftlerde, arta kalan embriyoların daha sonra kullanılmak amacıyla dondurulup saklanabilme olanağı da vardır. Bir cinse ait çok sayıda çocuğu olan çiftlerde ise (örneğin 6 erkek veya 6 kız) tüp bebek ve PGT ile cinsiyet seçimi yapılması, başka etik tartışmalar yaratacak önemli bir konudur. Karşı cinse ait embriyoların yok edilmesi problemi ortaya çıkmaktadır.
Cinsiyet seçiminin belirli şartları var mı?
Dünyadaki genel uygulamaya göre; cinsiyet seçimi yaptıracak ailelerin daha önce en az 2 çocuğu olması şartı aranıyor. 2 çocuğu da aynı cinsiyetteyse, 3. çocuğun farklı cinsten seçimi yapılabiliyor.
Bu uygulama Türkiye’de yasak. Kıbrıs’ta serbest mi?
Bazı genetik hastalıklar yalnızca kız ya da erkek çocuklarda ortaya çıkabiliyor. Bu durumda doktor raporu ile gerekli olduğu kanıtlanırsa, Türkiye’de de laboratuvarlarda rahatlıkla cinsiyet seçimi yapılabiliyor. Kıbrıs’ta ise; bu konudaki yasaklar daha az sınır getiriyor. Bu yüzden uygulama daha rahat şekilde gerçekleştirilebiliyor. Dünyanın bazı ülkelerinde bu teknik zaten bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyor. Mesela Hindistan’da… İsrail’de de bu yöntem serbest. Devlet denetimindeki merkezlerde bir çocuğu olan aileler, karşı cinsten çocuk isterlerse bunu PGT ile seçtirebiliyorlar.
Tüp Bebek Tedavisi ile Cinsiyet Seçimi
Anne ve baba, bebeklerinin cinsiyetini seçme olasılığını sorgulayabilir. Üreme teknolojisindeki gelişmeler doğurganlık tedavisi gören bireyler ve çiftler için bu heyecan verici seçeneği sunmasını sağlamıştır. Ebeveynlerin gelecekteki yeni bebeklerinin cinsiyetini seçmelerine yardımcı olmak için iki yöntem uyguluyoruz – cinsiyete özgü bozukluklardan kaçınmaya yardımcı olmak veya ailelerini daha iyi dengelemek için bunu yapmayı seçebiliyorlar.
Cinsiyet seçimi nedir?
Cinsiyet seçimi (cinsiyet belirleme olarak da adlandırılır), yavrularının cinsiyetini seçmek isteyen ebeveynler tarafından kullanılan tıbbi bir tekniktir. Cinsiyet seçimi, sperm ayrılması veya genetik testler yoluyla yapılır. Arzu edilen cinsiyeti olan embriyolar daha sonra kadının rahmine yerleştirilir.
Cinsiyet seçimi nasıl çalışır?
Preimplantasyon Genetik Tarama (PGS), embriyoyu iki X kromozomunun (dişi) veya bir X ve bir Y kromozomunun (erkek) varlığını genetik olarak test eder. PGS ile embriyolar neredeyse% 100 doğrulukla analiz edilir.
Neden cinsiyet seçimi kullanılmalı?
Bazen çiftler, ciddi genetik hastalıkları ve cinsiyete özgü kromozomal bozuklukları önlemeye yardımcı olmak için cinsiyet seçimini kullanır. Örneğin, anne tarafından miras kalan kas distrofisi ve hemofili gibi cinsiyete bağlı hastalıklar yalnızca erkek yavruları etkileyecektir. Ek olarak, Fragile X veya otizm gibi koşullar genellikle bir cinsiyette diğerinden daha ciddi şekilde ortaya çıkar.
Diğer zamanlarda, ebeveyn adayları ailelerini kendi kişisel planlarına göre tamamlamak veya “dengelemek” için güçlü bir istek duyduklarında cinsiyet seçimine yönelirler. Bir çiftin, belirli bir cinsiyetten bir çocuğa sahip olmak için psikolojik bir ihtiyaç duyduğu, ya da bu cinsiyetten bir çocuğu yetiştirmek için daha donanımlı olduklarından ya da daha önce bir çocuğunu kaybettiği için, bazı durumlar vardır.