Tüp bebek tedavisini etkileyen etkenler nelerdir? Bu nedenle pek çok çift tedaviye başlama sürecini ertelemekte ve doğru zamanı kaçırmaktadır. Bu yanlışların düzeltilmesi çiftlerin tedaviye çok daha bilinçli bir şekilde başlamalarına yardımcı olmaktadır. Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak hazırladığımız, tüp bebek tedavisi ile ilgili doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıralanabiliriz:
- Tüp bebek tedavisini pek çok çift son çare olarak görmektedir. Ancak bu bilgi büyük bir yanlıştır. Tüp bebek tedavisi için ideal zaman anne baba adayının yaşı ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Bu belirlemeler neticesinde tüp bebek tedavisi son çare değil, vakit kaybetmeden başvurulması gereken ilk çare olarak belirlenebilmektedir.
- Pek çok çift tüp bebek tedavisine başladığında ilk denemede gebe kalınamayacağını düşünmektedir. Bu bilgi de doğru bilinen yanlışlardan birisidir. Anne adayının yaşı, yumurta kalitesi, kliniğin tedavi konusunda uzmanlığı gibi birçok parametre gebelik ihtimalini değiştirmektedir. Birçok kişi ilk denemede gebe kalabilmektedir.
- Tüp bebek tedavisinin pahalı bir tedavi olduğunu düşünmek pek çok çift için hem para hem de vakit kaybetmesine neden olmaktadır. Birçok çift bu yanlışa düşerek alternatif yöntemlere başvurmaktadır. Diğer yöntemlerin başarı oranı ve ücreti göz önünde bulundurulduğunda, tüp bebek tedavisi çok daha mantıklı bir yöntemdir.
- Çiftlerin bilinçsizliği nedeniyle inandığı yanlışlar arasındaki en önemli yanılgı, gebe kalınamamasını anneye bağlamaktır. Bebek sahibi olmak için anne ve babanın aynı anda sağlıklı olması gerekmektedir. Yani sorun babadan da kaynaklanabilmektedir. Hatta yapılan araştırmalar gebe kalınamamanın temelinde yatan sorunun %40 oranında hem anne hem de babadan aynı anda kaynaklandığını göstermektedir.
- Tüp bebek tedavisinde annenin rahmine birden fazla embriyo hücresi yerleştirilmesi nedeniyle pek çok çift tedavi neticesinde ikiz ve üçüz bebek sahibi olacağını düşünmektedir. Ancak durum bu şekilde değildir. Kişinin rahmine yerleştirilecek embriyo sayısı pek çok parametreye bağlı olarak değişebilmektedir. Genç ve sağlıklı bir kadına yalnızca tek bir sağlıklı embriyo yerleştirilmesi dahi yeterli olmaktadır. Birden fazla embriyo yerleştirildiğinde dahi çoğul gebelik yaşanacağı kesin değildir.
- Pek çok kadın adetleri düzenli olduğu müddetçe gebelik konusunda bir problem yaşamayacağına inanmaktadır. Ancak adet düzeni kişinin gebelik problemi yaşayıp yaşamayacağını değil, yalnızca düzenli yumurtlamanın olduğunu göstermektedir.
- Tüp bebek tedavisi sürecinde hastanede yatılacağının düşünülmesi pek çok çift için süreci erteleme sebebidir. Bununla birlikte bu bilginin doğruluk payı oldukça düşüktür. Tüp bebek tedavisi sürecinde hastanede yatılması gereken süre ortalama 2 saattir. Bunun dışındaki süreç ayakta işlemektedir.
- Tüp bebek tedavisinin düşük yapma riskini ortadan kaldırdığı doğru bilinen yanlışlardan bir diğeridir. Düşük problemi genetik ve anatomik problemler neticesinde yaşanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde annenin sağlıklı bir gebelik geçirme ihtimali büyük oranda arttırılsa da, düşük riskinin tamamen giderildiğini söylemek mümkün değildir. Çiftlerin bu ihtimalin farkında olması, riskin gerçekleşmesi durumunda problem yaşamamaları için önemlidir.
- Pek çok çift kariyer ve seyahat gibi planlarını öne çekerek hamilelik dönemini ertelemektedir. Bu durumun en önemli sebebi gebe kalma ve gebelik sürecinin kolay bir süreç gibi düşünülmesidir. Ancak esas durum bu şekilde değildir. Kişinin yaşı ilerledikçe gebe kalma ihtimali düşmektedir. 35 yaşın altında her ay %20’lerde olan hamilelik ihtimali %5’e kadar düşebilmektedir. Bu nedenle diğer planlarınızı hamilelik sürecinin sonuna ertelemek çok daha makul bir tercih olacaktır.
- Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilinen bir diğer yanlış ise dondurulmuş embriyo kullanımının tedavinin başarı ihtimalini düşürdüğüdür. Esasında dondurulmuş embriyo kullanımının da başarı oranı, taze embriyo kullanılarak gerçekleştirilen tedavi kadar yüksektir.
- Son olarak düzeltilmesi gereken bir diğer yanlış ise erkeğin sperminin olmadığı durumlarda hamilelik gerçekleşmeyeceği yanılgısıdır. Mikro TESE yöntemi, erkekten ameliyat ile sperm alınabilmesini sağlamaktadır. Yani bu durumda da gebelik mümkündür.
Tüp Bebek Tedavisi Yaptırabilmek için Yaş Sınırı Nedir?
Tüp bebek tedavisi yaş sınırı, kadın ve erkekler için ayrı ayrı belirlenmektedir. Kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanabilmesi için yaş sınırı 45 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte tedavi için doğru zaman 40 yaşın altı olarak belirlenmiştir. Yaş ilerledikçe hamilelik riski düşmektedir. Erkeklerde sperm hücresi her yaşta üretilmektedir. Bu nedenle doğrudan bir yaş sınırı olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak yaş ilerledikçe sperm hareketliliği azalmakta ve sperm kalitesi yarı yarıya düşmektedir. Bu nedenle 55 yaş öncesinin tüp bebek tedavisi için ideal dönem olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Hem kadında hem de erkekte yaş ilerlemesi tedavi sürecindeki deneme sayısını arttırmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Tüp bebek tedavisi için ideal zaman konusunda belirleme yapılırken anne baba adayının yaşı ve sağlığı dikkate alınmaktadır. Tüp bebek tedavisi için ideal zaman belirlemesinde 35 yaş belirleyici yaştır. 35 yaşın altındaki çiftlerde gebeliğe engel bir hastalık yoksa 4 kez korunmasız cinsel ilişkiye girildikten sonra gebelik meydana gelmezse araştırmalara başlanması gerekmektedir. 35 yaşın üstündeki çiftlerde ise gebeliğe engel bir hastalık yoksa 6 ay boyunca düzenli bir şekilde korunmasız cinsel ilişkiye girildikten sonra gebelik meydana gelmezse araştırmalar başlamalıdır. Araştırmalar neticesinde gerekli görülürse tedavi başlatılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılamamaktadır?
Tüp bebek tedavisine engel durumlar şu şekilde listelenebilmektedir:
- Kadının 45 yaşın üstünde olması
- Kadının rahminin alınması
- Erkekten sperm alınamaması
- Kadının menopoz sürecine girmiş olması
Tüp Bebek Tedavisi Kesin Sonuç Verir Mi?
Tüp bebek tedavisi başarı ihtimali konusunda net bir belirleme yapılabilmesi için göz önünde bulundurulan bazı etkenler bulunmaktadır. Başarıyı etkileyen etkenler arasında en önemlisi kişilerin yaşıdır. Kadının yaşının 35’in altında olması halinde tedavide başarı oranı %60’ın üzerindedir. Ancak 35’in üstünde bu oran %20’ye kadar düşmektedir. Bununla birlikte başarıyı etkileyen tek etken bu değildir.
Tüp Bebek Tedavisini Etkileyen Etkenler Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde başarı ihtimalini etkileyen etkenler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kadının yaşı başarı ihtimalini etkileyen en önemli hususlardan birisidir.
- Vücut kitle endeksi yani kişinin kilolu olma oranı başarıyı etkilemektedir. Vücut kitle indeksi 30’un üzerine çıktığında başarı ihtimali azalmaktadır.
- Sperm kalitesi başarıyı etkilemektedir.
- Sigara kullanımı başarı oranını düşürmektedir.
- Rahim sıkıntıları başarı oranını etkilemektedir.
- Fallop tüpünde meydana gelen sıkıntılar başarı oranını etkilemektedir.
- Stres, sağlıksız beslenme, alkol kullanımı başarı oranını düşürmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Süreci Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek tedavisi süreci şu şekilde işlemektedir:
- Öncelikle annenin ilk adet dönemi beklenerek adet döneminde yumurtaların durumu gözlenmektedir.
- Ardından ilaç tedavisi başlatılarak sürece hazırlık gerçekleştirilmektedir.
- İlaç tedavisi tamamlandıktan sonra yumurta çatlatma iğnesi yapılmaktadır.
- Yumurtalar olgunlaştıktan sonra anneden alınarak babanın spermi ile birleştirilmektedir.
- Ardından sağlıklı embriyolar belirlenerek annenin rahmine tekrar yerleştirilmektedir.
- Tüp bebek tedavisi ortalama 17 – 20 gün arasında sürmektedir.