Tüp bebek tedavisi riskli midir?
Her tedavi çeşidinde olduğu tüp bebek tedavisi de kendi içinde riskleri barındırmaktadır. Kimi riskleri bulunduran etmenler ilaçların yan etkileri olduğu gibi kimisi de hastaların bünyesinde barınan hastalık veya problemlerden kaynaklıdır. Ancak daha önceki tedavilerde karşılaşılan ve standart olan risklerde durum öngörülebilir, erken müdahaleler ile önüne geçilebilir. Fakat tüp bebek tedavisinin birleşim veya transfer aşamasının dahil olduğu türlerinde (kadından alınan yumurtanın laboratuvar ortamında erkek tarafından alınan spermle döllenmesi aşaması), süreç esnasında hastalara uygulanan ilaç tedavilerinden kaynaklı yan etkiler sık karşılaşılmayan türdendir.
Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı Tüp bebek tedavisi risklerinin belirli başlıklar altında irdelemek gerekmektedir.
Tedavi sırasında Kullanılan İlaçların Neden Olabileceği Riskler (Yan Etkiler)
Tedavide, anne adayının içinde bulunduğu yumurta toplama aşamasına gelmeden önce, ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçların riskleri; Anne adayında ruh hali değişimleri, alerjik reaksiyon gösterilmesi, anne adayının karın veya bel bölgesinde ağrı hissetmesi, diyare, mide bulantısı ve istifra, iğne ile enjeksiyon yapılan bölgede morluk oluşması ve ağrı hissedilmesi ve bunların haricinde en kritik yan etki ise yumurtaların gereğinden fazla uyarılmasıdır.( Ovaryan Hiperstimülasyon Sendrom)
Yumurta Toplama İşlemi Sırasındaki Riskler
Toplama işlemi anne adayına anestezi uygulayarak yapılır. Anne adayının yumurtaları ince uzun bir iğne yardımı ile alınmaktadır. İşlem sırasında pelvik damarlarda veya yumurtalıklarda kanama ve ayrıca pelvik enfeksiyon riski vardır. Daha farklı bir dil ile söylemek gerekirse tedavinin bu aşamasında; idrar torbası, rahme ve bağırsaklara yakın olan damarlarda pek nadir olarak yaralanmalar meydana gelebilmektedir.
Tedavide Embriyo Transferi Esnasında Oluşabilecek Riskler
Anne adayından alınan yumurtanın erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucunda kanama ve lekelenmenin yanında hafif düzeyde ağrı hissetme riski vardır. Her ne kadar çoğul gebelik riski bulunsa bile embriyo sınırlandırılması ile önüne geçilebilmektedir. Ama çoğul gebeliğin olması sonucunda gestasyonel diyabet, matermal kanama, kan basıncının fazla olması ve hatta erken doğum risklerine kapılar açılmaktadır. Ayrıca heteretopik gebelik riski de bunlardan biridir. Bu tip gebelik ise rahim içerisinde normal gebelik var iken rahim dışında dış gebeliğin oluşması durumuna denmektedir. Gereğinden fazla sayıda embriyo aktarımı yapılan anne adaylarında, “heterotopik gebelik” riski daha da yükselmektedir.
Bu durumda tedavi açısında olan bir risk de laboratuar ortamında yumurta ile sperm hücresi arasında olması beklenen döllenme olmayabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Riskleri
Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Oluşabilecek Riskler
Tüm tüp bebek tedavi çeşitlerinde dış gebelik riski oldukça fazladır. Bu tip gebeliğin belirlenmesi için hormon testi ve tarama gereklidir. Tedavi sonucunda kazanılan gebelik durumunun seyri normal giderken; kanama ve karın bölgesinde ağrı olması sonucunda dış gebelik riski göz önünde bulundurularak ilgili doktorunuzdan yardım alma çok ama çok önemlidir.
Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer risk de düşük yapma olsa da, riskin bebeğin elde edim yöntemi ile ister tüp bebek tedavisi sonucu ister doğal yolla gebe kalma olsun, hiçbir alakası bulunmamaktadır.
Doğuştan Gelen Kalıtsal Olabilecek Rahatsızlık Riskleri
Her ne kadar sadece tüp bebek tedavisi sonucu doğan bebekleri değil normal yollar ile doğacak olan bebekleri kapsayacak bir riskdir. Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisi ile doğacak bebeğe özgü bir risk yoktur.
Tedavinin Başarısızlığı
Dünya üzerindeki her tedavi yönteminde olduğu gibi tüp bebek tedavisi de, belirli etkenlerle başarısızlığa uğrayabilmektedir. Anne, baba adayları ve doktorlar için oldukça istenmeyen bir durumdur.
Başarısızlık olarak değerlendirilen ve riskler içinde olan bir durum da, laboratuvarda elde edilen embriyonun anne rahminde tutunamaması başka bir deyiş ile implantasyon başarısızlığıdır.