Tüp Bebek Tedavisi
Embriyo elde etmek için başvurulan bir yöntem olan tüp bebek, laboratuvar ortamında erkek bireyden alınan sperm ile kadın bireyden alınan yumurta hücresinin döllenmesi ile yapılmaktadır. Sonrasında ise elde edilen embriyo kadın bireyin rahmine yerleştirilerek hamilelik sağlanır.
Kimler Tüp Bebek Tedavisi Tercih Etmeli?
Eğer düzen bir birliktelik halinde iseniz ve hamilelik konusunda bir sonuç elde edemiyorsanız tüp bebek tedavisine yönelebilirsiniz.
1 yıl boyunca korunmasız birliktelik yaşayan 35 yaşının altındaki kadın bireyler, eğer ki hamileliği engelleyecek bir hastalıkları yok ise inceleme altına girmelilerdir ve uygun olduğu durumlarda tedaviye başvurmalılardır. Kadınlarda hamilelik oranının en yüksek olduğu dönem 20’li yaşların başı ve ortası olduğu için bu yaş gruplarındakii bireylerin karşılaştıkları problemler için tüp bebek tedavisine başvurmaları onlar açısından daha yüksek ihtimalli bir kazanım sağlayacaktır.
6 aylık korunmasız birliktelik sonucu hamile kalamayan 35 yaş üstü kadın bireylerde ise zaman kaybı yaşamamak adına hızlı bir şekilde tedaviye başlanmalıdır.
Tüp bebek tedavisi kadınlar için 45 yaşına kadar mümkündür ama 40 yaş ve üzerinde gebelik ihtimalinin azaldığı da bilinmelidir. Bu sebepten dolayı genç hastalara göre daha fazla deneme sayısı gerekli olabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde önerilen deneme sayısı üçtür. Üçten fazla deneme sayısında hamilelik ihtimali olmasına rağmen oranı oldukça düşmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Olur?
Tüp bebek tedavisi bir kaç aşamadan oluşmaktadır.
İlk aşama herşeyde olduğu gibi eğitimdir. Bireyler bu aşamada işlemler, tedavi planı ve ilaçlar gibi çeşitli konularda bilgilendirilirler. Bilgilendirme ardından gerekli evrakların işlemlerine geçilmektedir.
Tüp Bebek Nedir?
İkinci aşama ise ilaç tedavisi ve gelişim takibidir. Bu aşamada bireye yumurtlamanın istenenden önce olmaması için kendinin de uygulayabileceği bazı ilaç tedavileri uygulanır. 10 gün süre ile çeşitli iğnelere ile yumurtanın uyarımı yapılır ve izlenir. Ultrason ve kan testi ile ilaçlardaki yapılması gereken değişimler saptanır.
Üçüncü aşama, tedavi uygulanan yumurtaların toplandığı aşamadır. Yumurtaların toplanması, yapılan son işlemden 1.5 gün sonra, çeşitli sakinleştirici türevleri yardımı ile veya anestezi altında gerçekleşir. 30 dakika süren işlemin ardından aynı gün sperm ile döllendirme de yapılır.
Dördüncü aşamada 2 ila 5 gün arasında döllenen yumurtalar laboratuvar ortamında gözlenir.
Tedavinin son aşamasında gözlemlerin ışığında embriyo kalitesi ve sayısı konusunda hastalara bilgi sağlanır. Ardından basit bir işlem olan rahime embriyo yerleştirimi yapılır. Arta kalan kaliteli embriyolar hastanın onayına göre alınıp çeşitli işlemler vasıtası ile saklanabilir.
İşlemin ardından hasta 3-4 saatlik hastane istirahatinden sonra taburcu olur ve o gün boyunca dinlenmesi gerekmektedir. Tedavi sonucu işlemden 14 gün sonra yapılacak hamilelik testi ile öğrenilebilir.