Sıcaklar Tüp Bebek Tedavisine Engel Olur mu?
Sıcaklar tüp bebek tedavisine engel mi; Tüp bebek tedavisinde mevsim sıcaklıklarının başarıya etkisi tartışma konusudur. Tüp bebek tedavisinde başarının gerçekleşmesi için belli başlı yöntemler vardır. Bunlar doğru ilaç tedavisi, doğru zaman, kaliteli embriyo seçimi gibi ana kıstaslardır. Op. Dr. Halil İbrahim Tekin’e göre tüp bebek tedavisinde aşırı sıcaklar veya aşırı soğuklar başarısı şansını etkilemektedir.
Doğal yollardan gebe kalamayanlar için en büyük umutlardan bir tanesi tüp bebek tedavisidir. Fakat pek çok kişi bu yöntemin güvenilirliğine şüphe duyuyor, güvenenler ise koşulların hangi hallerde en ideal olacağını tahmin etmeye çalışarak başarı şansını arttırmaya çalışıyorlar. Fakat aslında uzmanların görüşlerine uyulduktan sonra tüp bebek tedavisinde ciddi anlamda başarı ihtimalini düşüren pek bir olasılık yok. Lakin aklına aşırı sıcaklar tüp bebek tedavisine engel olur mu sorusu gelenler için sıcaklık ve tüp bebek ilişkisini değerlendirmek gerekiyor.
Sıcaklar Tüp Bebek Tedavisine Engel Mi? İlaçlara Etkisi
Tüp bebek tedavisinde aşırı sıcakların başarıyı etkileme sebebi doğrudan değil de dolaylı yollardan yaşanır. Tüp bebek tedavisinde en önemli kısımlardan biri olan ilaç tedavisine sıcaklığın etkisi vardır. Tedavide kullanılan ilaçların doğru şekilde saklanmaması başarı şansını düşürür. Örneğin soğukta saklanması gereken bir ilaç aşırı sıcağa maruz kalırsa ilaç yapısında değişiklikler meydana gelir bu da etkisini değiştirir. Özellikle aşırı sıcak iklime sahip ülkelerde başarısı şansı bu yüzden düşüktür. Bu sebebe ek olarak aşırı sıcaklar vücut sağlığını tehlikeye soktuğu için hamileliği de tehlikeye sokacaktır. Aşırı sıcaklar vücutta su kaybı meydana getirir, beyin kanaması, kalp krizi gibi önemli durumları tetikler. Hamilelik döneminde daha hassas olan vücut aşırı sıcağa maruz kaldığı takdirde ortaya başarısız bir hamilelik, sağlık konusunda ciddi sorunlar çıkabilir.
Tüp bebek tedavisinde başarılı olmak için en doğru zamanı seçmeniz gerekmektedir. Bunun için anne ve baba adayının maddi, manevi durumu önemlidir. Anne adayının hamileliğe uygun olması önemlidir. Hava koşulları önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde hava sıcaklığının genel anlamda tedavinin başarı oranlarına ciddi bir etkisi bulunmamaktadır. Vücudun doğal yapısı zaten hem yumurtaların hem de spermlerin ideal koşullarda üretilip saklanmalarını sağlar ve hava sıcaklıkları yüksek olsa bile bu üreme hücreleri herhangi bir şekilde daha yüksek sıcaklığa maruz kalmazlar. Dolayısıyla hava sıcaklığının yüksek olmasının anne ve baba adayları üzerinde tüp bebek sürecini bozacak bir etkisinin olması imkansız diyebiliriz.
Elbette anne ve baba adayından alınan üreme hücrelerinin saklanma koşulları da çok önemli. Yumurta ve spermlerin herhangi bir ısı kaynaklı zarara uğramamaları için tüp bebek laboratuvarlarında sıcaklık 24 ila 27 dereceler arasında tutulmaktadır ve döllenme sürecinde hücrelerin bozulmasına neden olabilecek aşırı düşük veya aşırı sıcak dereceler engellenmektedir. Yani laboratuvar koşullarının hücreler için ideal olması, hava sıcaklıklarından kaynaklı sorunların önlenmesinde büyük oranda etkilidir.