Gebeliğin başlangıcı ile bitişi arasında geçen süre 280 gün kabul edilir. Son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayılmaya başlanır. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi olarak hamilelikte 1. ay ile ilgili bilgilendirme yazımızdır.
Gebeliğin ilk ayı, anne adayının son regl tarihinden ortalama 14 gün sonra yumurtlama olduğu ve 21. Günü Rahime embriyonun yerleştiği düşünülür.Dolayısıyla gebeliğin ilk ayı aslında sona adet tarihinin 3 hafta sonrasıdır. Hamilelikte 1. ay başlangıcında yumurtlama gerçekleşmektedir. Sperm ile yumurtanın döllenmesi ise zigot hücresini oluşturmaktadır. Zigot hücresi bölünmeye başlamakta ve rahim iç duvarına yerleşmektedir. 4. – 5. haftalar arasında embriyo haline gelmeye başlamaktadır.
Anne adayı gebe kalmayı istiyorsa, ilk dönemler kendini oldukça mutlu ve heyecanlı hissedecektir. Genellikle bu dönemde anne adayı hayatında düzenleme yapmaya, araştırmaya ve bebeği için önlemler almaya başlamaktadır.
Anne adaylarının bir diğer eğilimi ise bebeğin doğum tarihi hakkında fikir sahibi olmak istemeleridir. Hazır takvimleri kullanarak veya son regl döneminizin ilk gününe 280 gün ekleyerek bebeğin doğum tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür.
Hamileliğin Birinci Ay Belirtileri
Hamileliğin ilk ay belirtileri genellikte 4. hafta ile birlikte başlamaktadır. Bebeğin ilk oluşum aşamasında anne adaylarında herhangi bir his veya belirti söz konusu değildir. Bazı anne adayları ise hamile kaldıklarını anlayabilmektedir. Bununla birlikte 4. haftaya gelindiğinde kahverengi lekelenmelerin başlamasıyla hamileliğin ilk belirtileri de gün yüzüne çıkacaktır. Kahverengi lekelenmeler embriyonun rahim duvarına yerleşmesi ile meydana gelmektedir.
Hamilelikte ilk ay kadının regl günü geçmektedir. Bu sayede anne adayları hamile olabileceklerini düşünerek gebelik idrar testi yapmaktadır. Ancak önemle belirtmek gerekir ki, idrar testinde 3-4 haftalık gebelikler görülmeyecektir. Bununla birlikte silik çizgi görmeniz de mümkündür. Silik çizgi hamile olduğunuza işaret etmektedir. Bu durumda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz kan testi yaparak hamile olup olmadığınız hakkında net bir cevap verecektir. Ayrıca hamilelik hormonu Beta HCG seviyeleri hakkında da fikir sahibi olarak hamilelik sürecinizi inceleme fırsatı yakalamaktadır. İlk aylık hamilelikte Beta HCG değerleri gebeliğin tekil yada çoğul olmadı sebebiyle 3-3426 (mIU/L) arasındadır. Bu değerler normal kabul edilmekle birlikte her anne adayının kendi nezdinde farklılık gösterebilmektedir.
Hamileliğin ilk ayında hissedebileceğiniz belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:
Bel bölgesinde yağlanma başlayabilmektedir. Çünkü hamilelik hormonları salgılanmaya başlamıştır. Bu hormonlar bedeni olası kıtlık riskine karşı korumaktadır.
Anne adayının metabolizması ve kan dolaşımı hızlanmaktadır.
Yorgunluk ve uyku hali en sık rastlanan belirtilerden birisidir.
Mide bulantısı ve kusma problemi oluşabilmektedir.
Anne adayları karın ve kasık bölgesinde ağrı hissedebilmektedir.
Hamileliğin Birinci Ayında Ultrason Görüntüsü
Gebeliğin ilk ayında ultrason görüntüsü alınabilmesi için vajinal ultrason muayenesi yapılmaktadır. İlk ay ultrason görüntüsü alınabilmesi için hamileliğin 4. haftaya ulaşmış olması gerekmektedir. İlk hafta ve ikinci hafta henüz bebek oluşmamaktadır. Bebek oluşumu üçüncü haftayla birlikte başlamaktadır. Embriyoyu ise 4. hafta görebilmek mümkündür. Bu dönemde embriyo amniyon sıvının yer aldığı amniyon kesesi içerisindedir.
İlk Gebelik Muayenesinde Yapılan İşlemler
İlk hamilelik muayenesinde yapılan işlemler hakkında da bilgi sahibi olmak, anne adayları için önemlidir. Bu nedenle konu hakkında bilgi vermek gerekmektedir.
Hamileliğin ilk ayında genellikle doktor başvurusu, hamilelik muayenesi şeklinde değil, hamilelik şüphesini netleştirmek için olmaktadır. İlk dört hafta içerisinde bebeğin kalp atımı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildir. Gebelik durumu netleştikten sonra ilk gebelik muayenesinde yapılan işlemler şu şekilde sıralanabilmektedir:
Annenin genel fiziki durumu muayene edilmektedir.
Genetik, tıbbi ve psikoseksüel etkenlerin gebelik dönemindeki riskleri saptanmaktadır.
Anne adayının hamilelik dışında bir sağlık sorunu olup olmadığı araştırılmaktadır. Böyle bir sorun görülmesi halinde ise bu durumun gebeliğe etkileri üzerine bir araştırma yapılmaktadır.
Bebeğin tahmini doğum tarihi hesaplanmaktadır.
Anne adayının gebeliğinin başlaması ile birlikte doktorlar ilaç kullanımı, röntgen gibi durumlar ve beslenme hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirme yapmaktadır. Bu süreçte anne adayı bilinçlendirilerek bebeğe ve gebeliğe zarar verebilecek durumlar bertaraf edilmektedir. Gebelik, egzersiz ve kilo alımı gibi konular da annenin bilgi sahibi olması gereken konulardır.
Hamileliğin Birinci Ayında Bebeğin Durumu
Gebeliğin ilk ayında bebeğin durumu, anne adaylarının en merak ettiği konulardan birisidir. Hamilelikte 1. ay bebeğin durumu hafta hafta şu şekilde sıralanabilmektedir:
İlk Hafta: İlk hafta henüz gebelik oluşmamıştır. İlk hafta anne adayının rahmi gebelik sürecine hazırlanmaktadır.
İkinci Hafta: İkinci hafta hazırlanmış rahme, döllenmiş yumurta düşmektedir.
Üçüncü Hafta: Anne adayının tam olarak hamile olduğu söylenebilmektedir.
Dördüncü Hafta: Dördüncü hafta bebek ultrasonda görülebilmektedir. Anne adaylarının regl döneminde gecikme yaşadığı hafta bu haftadır.
Gebeliğin Birinci Ayında Beslenme Önerileri
Hamileliğin ilk ayında beslenme önerileri, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için önemlidir. Doktorunuz ilk muayenelerde tarafınıza beslenme hakkında bilgi verecektir. Genel bir bilgi sahibi olmanız adına hamilelik döneminde beslenme önerileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
Lifli gıdalar tüketmeniz, kabızlık problemini çözmenize yardımcı olacaktır. Elma lifli gıdalardan birisidir.
Ispanak demir, C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besindir. Bu sayede bebeğin omurgasını korurken anne adayının da enfeksiyonlarla baş etme kabiliyetini arttırmaktadır.
Süt ve süt ürünlerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu ürünler kalsiyum, vitamin ve mineral açısından zengindir.
Tam tahıl ürünlerini tüketmek önemlidir. Kilo endişesiyle kompleks karbonhidrat alımını bırakmak doğru bir tercih olmayacaktır.
Kafein oranı yüksek içecekler tüketmemeniz gerekmektedir.
Siyah çayı açık ve limonlu tüketmelisiniz. Yemeklerin yanında tüketmemeniz ise önemlidir.
Günlük 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz.
Hamileliğin Birinci Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin ilk ayında dikkat edilmesi gereken durumlar, anne adayının daha bilinçli bir gebelik geçirmesi için önemlidir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
Folik asit, bebeğin omurilik yapısının sağlıklı bir şekilde gelişmesine destek olan önemli vitaminlerden birisidir. Gebelik durumu netleştirildikten sonra genellikle doktorlar anne adayına folik asit takviyesi tavsiye etmektedir. Ancak daha sağlıklı olanı gebe kalmadan 3 hfta önce folik asit içeren ilaçlara başlatılmasıdır.Bu öneriye mutlaka kulak vermeniz ve özellikle ilk üç ay aksatmadan kullanmanız gerekmektedir.
Önceden gebelik, düşük tehlikesi, preeklampsi gibi sorunlar yaşadıysanız, bu konu hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz oldukça önemlidir. Gebeliğin ilk ayında düşük olması durumunda anne adayının bu durumu çok net hissettiğini söylemek mümkün değildir. Anne adayının önceki gebelik problemleri hakkında doktorunu bilgilendirmesi, hem sonraki sürece hazırlıklı olmak ve hem de mevcut süreci değerlendirmek için önemlidir.
Hamilelik döneminde anne adayları iç güdüsel olarak hayatında bazı değişiklikler yapmaya ve bebeğini korumaya yönelmektedir.
Hamile olunduğunu öğrenen annenin sigara ve alkol gibi bağımlılıklarını terk etmesi gerekmektedir.
Hamilelik sürecinde anti depresan ilaçları dahil olmak üzere hiçbir ilacın kullanılmaması önemlidir. İlaç kullanımı konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Hamileliğin İlk Ayında Doktora Başvurulması Gereken Durumlar
Hamileliğin ilk döneminde doktora başvurulması gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar meydana geldiğinde, vakit kaybetmeden değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle konu hakkında bilgi verilmesinde fayda bulunmaktadır. Hamilelikte 1. ay doktora başvurulması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kasıklarda şiddetli ağrı
- Şiddetli mide bulantısı ve kusma
- Vajinal kanama
- Parça düşürme
- Yüksek ateş
- İdrar yaparken yanma hissi
- İdrara çıkamama durumu
- Şiddetli kabızlık durumu