AMH Testi Nedir, Ne Zaman Yapılır?
Antimülleriyan hormon olarak bilinen AMH, büyümeye başlayan yumurtaların granülosa hücrelerinden salgılanmasıyla ortaya çıkan bir maddedir. Kadınlarda genelde hücreler hakkında bilgi almak için ultrason bu konuda bilgi verir. Ancak ultrasonda da bazı hücreler görünmeyebilir. AMH testi ile ultrasonda dahi görünmeyen küçük hücrelerin görünmesi sağlanabilir ve aynı zamanda bu test ile yumurtaların çalışma kapasitesi de öğrenilmiş olmaktadır.
AMH testinin en etkili yapıldığı ve kesin sonuç verdiği dönemler kadının yaşının geç olmadığı dönemlerdir. Kadın yaşı ilerledikçe yumurta rezervi de azalacağı için ultrasonda görülen yumurta hücreleri de azalmakta ve buna bağlı olarak AMH seviyeleri de azalmaya başlamaktadır. Buna rağmen bazı ender vakalarda menopoza yakın kadınlarda düşük oranlarda seviyeler ölçülebildiği gibi polikistik over sendromu olup da küçük oranda yumurta hücresi olup yüksek oranda AMH düzeyleri ile karşılaşmak mümkündür.
AMH seviyesinin düşük olması erken menopoz habercisi olabilir. Bu derece olan kadınların vakit kaybetmeden tedaviye başlaması önerilir. Yoksa geç kalınan zamanlarda yumurta hücresi olmayacağı için gebelik şansı yok denecek kadar azalabilmektedir.
AMH Testinin Uygulanması
Tüp bebek tedavisinde yumurta hücresi ve yumurta kalitesi hakkında bilgi veren testlerden birisi olan AMH testinin uygulanması her durumda olabildiği gibi adet döngüsü içinde yapıldığı zaman daha etkili sonuçlar alınabilir. Bu test ile yumurtalık rezervi ile ilgili güvenilir ve net bilgiler verilebilir. ADET günlerinin farklılığı AMH seviyelerini etkilemez. Bu bakımdan adet döngüsü içinde herhangi bir zamanda AMH testi uygulanabilir ve yumurta kalitesi ve yumurta hücreleri hakkında genel bilgiler edinilebilir.
AMH testi tüp bebek tedavisinde tüp bebek süreci içinde yanıtı net olarak göstermekte etkili testlerden birisidir. Buna göre düşük seviyede AMH düzeylerinde yumurta sayısı azken, yüksek seviyelerde yumurta sayısı yüksektir. Buna göre bu test aracılığı ile AMH seviyelerinin yüksek zamanları test edilerek yumurta sayılarının çok olduğu zamanlar ayarlanarak bu zamanlarda yumurta toplama işlemi seçilebilir. AMH testi ile çok yüksek oranda AMH seviyeleri yumurtalıkların aşırı uyarılması riskini gösterdiği için bu testin önemi büyüktür. Bu zamanlarda ilaç dozlarını iyi bir şekilde ayarlanması konusunda AMH testi yardımcı olabilmektedir.
AMH Testi Analizi
AMH değerlerinin tespiti içi AMH testi analizi şu şekilde yapılır:
- Yüksek oranda AMH testi( AMH- 4 ng/ml)
- Normal oranda AMH testi ( AMH 1,5-4 ng/ml)
- Düşük derece AMH seviyesi testi( AMH- 1.5 ng /ml)
- Çok düşük derecede AMH seviyesi testi( AMH- 0.5 ng/ ml) dir.
Çok düşük derecede AMH seviyeleri tespit edildiğinde yapılması gereken zaman kaybetmeden tedaviye başlanmasıdır. AMH değerinin yüksek oluşu yumurta sayısının çokluğunu göstereceği için AMH seviyesinin yüksek olarak ölçüldüğü hastalar daha şanslı olduğu düşünülse de düşük seviyede olan AMH testi tespit edilen hastalar da endişeye kapılmadan tedaviye bir an önce başlamaları önerilmektedir.