Anti müllerian hormon testi olarak da adlandırılan AMH testi, kadınların yumurtalık rezervindeki yumurtalık miktarını ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle kadınlarda ve ereklerdeki kısırlık dengesini ölçmek için yapılan araştırmalarda kullanılan AMH testi, kişilerin üreme sağlığı konusunda kapsamlı bilgiler sunmaktadır. Kadıların yumurtalık rezervlerini ölçmekte kullanılan AMH testi esnasında, yumurtalıklardaki hormon değerleri sorunsuz şekilde elde edilmektedir. Eski zamanlarda, kısırlık teşhisinin konması ve kısırlık riskinin olup olmadığının ölçülmesi için kullanılan FSH testinin yerine, yeni dönemde AMH testi uygulanmaktadır. FSH testinde, hormon değerleri saatlik olarak değişebildiği için yanlış sonuçlar elde edilmekte ve yanılma payı yaşanmaktadır. AMH testi sayesinde, değişkenlik göstermeyen hormon değerleri üzerinden, kaliteli ve sağlıklı veriler elde edilmektedir.
AMH Testinin Özellikleri Nelerdir, AMH Testi Ne İşe Yarar?
AMH testi uygulamasıyla, kişilerin üreme sağlığı hakkında detaylı bilgi alınmaktadır. Özellikle 35 yaşından büyük olan kadınlarda kendini göstermeye başlayan yumurtalık rezervi azalmalarının tespit edilmesi için AMH testi tercih edilmektedir. Yumurtalıklardaki sağlıklı yumurta sayısını doğrudan belirleyen AMH testinde, kişilerin doğurganlık yüzdesi ve hamile kalma oranları hakkında kesin bilgiler verilmektedir. Hem erkeklerin hem de kadınların üreme sağlığı konusunda detaylı bilgi alınan AMH testi, kadınlardaki öncü yumurta keselerindeki değerleri dikkate almaktadır. Tüp bebek tedavisi düşünen kadın ve erkeklerin, sağlıklı bir üreme yapısına sahip olup olmadığının anlaşılması durumunda, AMH testinden faydalanılmaktadır. Kadınların yumurtalıklarında salgılanan ve glikoprotein türü olan AMH değerleri, anne karnından itibaren salgılanmaya başlanmaktadır.
AMH Testinin Önemi Nedir, Neden Yaptırılması Gerekir?
AMH testinin gerekliliği ele alındığında, kişilerin üreme sağlığının değerlendirilmesi için kesin tanılar konulmaktadır. Özelikle doğal yollardan gebe kalmada zorluk yaşayan kişiler, tüp bebek tedavisi görmeden önce AMH testinden faydalanmaktadır. Tüp bebek tedavisi için kişilerde kullanılacak yöntemlerin belirlenmesinde etkili olan AMH testi, tüp bebek tedavisinin başarı yüzdesini artırmaktadır. Tedavide kullanılacak metotların doğrudan ele alındığı AMH testi sayesinde, gebelik şansı artırılır ve yumurtalıkların koruma altına alınması sağlanır. Özellikle ileri yaştaki kadınların dikkate alması gereken testlerden bir tanesi olan AMH testi sayesinde, hamile kalma şansı ve hamilelik sürecinin kalitesi hakkında detaylı bilgi alınmaktadır. Yumurta dondurma fikri bulunan kadınlar, işlem öncesinde AMH testinden geçirilmekte ve yumurtalık rezervlerinin temel kalitesi ele alınmaktadır.
AMH Testinin Uygulanma Sebepleri Nelerdir, Hangi Durumlarda AMH Testi Yaptırılır?
AMH testinin yapılma nedenleri ve uygulamayı gerekli kılan faktörler, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:
- AMH testinin uygulanmasındaki en yaygın etken, kadınların yumurtalık rezervlerinin ölçülmesi ve yumurta hücrelerinin genel sağlığı hakkında bilgi alınmasıdır.
- Kadınların doğuştan gelen yumurtalık rezervleri, yaş ilerledikçe kendiliğinden azalmakta ve menopoz dönemiyle birlikte, tamamen sona ermektedir. Yumurtalık rezervlerinde kalan yumurta miktarının anlaşılması ve tahmini olarak menopoz tarihiyle ilgili bilgi alınması amacıyla, AMH testi uygulanmaktadır.
- Tüp bebek tedavisine başvuru yapan adayların, sağlıklı şekilde gebelik süreci yaşaması amacıyla, AMH testi uygulanmakta ve tedavi sürecinde tercih edilecek yöntemler belirlenmektedir.
- Menopoz döneminin başlayıp başlamadığına dair tespit yapılması amacıyla, kadınlara AMH testi uygulanmaktadır.
- Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riskinin olup olmadığını anlamak amacıyla, kişilere AMH testi uygulanmaktadır. Erkeklerin üreme sağlığının teşhis edilmesinde, AMH hormonunun etkisi oldukça yüksektir ve AMH testi sayesinde hormon değerleri dikkatli şekilde ele alınmaktadır.
- Menopoz döneminin başlangıcı için tahmini bir tarih belirlenmesinde, AMH testi etkin rol oynamaktadır.
- Kadınlardaki yumurtalık kanseri şüphelerinin ortadan kalkması ve kişilere kesin tanı konması amacıyla, AMH testi verileri dikkate alınmaktadır.
- Kanser tedavisi gören kadınların, yumurtalık rezervinde herhangi bir komplikasyonla karşılaşıp karşılaşmadığının anlaşılması için AMH testinden faydalanılmaktadır.
- Polikistik over sendromunun belirtilerinin yaşanması ve kişilerde Polikistik over sendromunun yaşanması durumunda, yumurtalık sağlığını incelemek için AMH testi uygulanmaktadır.
AMH Testinde AMH Hormonu Düşük Çıkarsa Hangi Durumlarla Karşılaşılmaktadır?
AMH seviyesinin düşük olması, kadınların yumurtalık rezervlerindeki yumurta sayısında azalmalar olduğunu göstermektedir. Özellikle 1 ve altındaki değerlerde kendini gösteren AMH testi sonuçları, yumurtalıkların rezervindeki azalmaları işaret etmektedir. AMH testi sonuçlarının düşük çıkması durumunda, kadınların gebe kalmak için acele etmesi gerektiğine dair sonuçlar elde edilmektedir. Gebelik şansının düştüğünü temsil eden düşük AMH testi sonuçlarının ardından, AMH seviyesini yükseltecek ve kaliteli hale getirecek çeşitli tedaviler uygulanacaktır.
AMH Testi ve FSH Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?
FSH testinin özellikleri, AMH testiyle kıyaslandığında, iki test arasında farklılıkların olduğu gözlemlenmiştir. AMH testi ve FSH testi arasındaki temel farklılıklar, aşağıda tüm özellikleriyle ele alınmıştır:
- FSH testi, anlık olarak farklı sonuçlar oluşturabilen, değişken özelliklere sahiptir. AMH testi kapsamında, yumurtalıkların temel kapasitesinin ölçümü yapıldığından, AMH testi verileri her zaman sabit kalmaktadır.
- AMH testi verilerinde herhangi bir zamansal farklılık görülmezken, FSH testinde farklılıklar gözlemlenmektedir.
- AMH testinin uygulanması aşamasında, açlık ve tokluk değeri dikkate alınmazken, FSH testi esnasında açlık durumu dikkate alınmaktadır. FSH testinin saatlik olarak değişiklik göstermesi, testin belirli zaman dilimlerinde uygulanmasını gerekli kılmaktadır.
- AMH testi, doğrudan kadınların yumurtalık rezervlerindeki yumurta miktarını belirtmektedir.
- FSH testi için adet tarihinin belirli günlerinde işlem yapılması gerekli görülürken, AMH testi için gün sınırlaması bulunmamakta ve adet tarihinin herhangi bir gününde test sağlıklı şekilde uygulanmaktadır.
- FSH testinin değerleri, kullanılan doğum kontrol haplarından etkilenmekte ve test sonuçlarında yanılmalar görülmektedir. AMH testinde ise kullanılan ilaçların etkisi dikkate alınmaz ve test sonuçlarında yanılmalarla karşılaşılmaz.
AMH testinin FSH testinden ayıran temel kriterler, test sonuçlarının başarı dengesini doğrudan etkilemektedir. AMH testinin sonuçları ve testten elde edilen veriler, FSH testine kıyasla daha güvenilir sayılmaktadır.
AMH Testi Sonuçları Nasıl Analiz Edilir, AMH Testi Değerleri Kaç Olmalıdır?
AMH testi değerleri ve AMH testi sonrasında, uzmanlar tarafından yapılan analizler, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
- AMH testinin değerleri, kişilerin yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
- AMH testinin normal seviyesi, (AMH 1.5 > 4 ng / ml ) olarak belirlenmiştir. Bu seviyeler arasındaki AMH testi değerleri, normal olarak kabul edilir ve kişilere herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
- AMH testinin yüksek kabul edildiği referans aralığı (AMH 1,5 – 4 ng / ml) olarak değerlendirilmiştir. AMH testi sonuçlarının belirtilen referanslarda kalması durumunda, AMH değerinin düşmesi için çeşitli tedavi programları hazırlanmaktadır.
- AMH testi verilerinin düşük olarak kabul edildiği değer aralığı (AMH < 1,5 ng / ml) olarak değerlendirilmiştir. Belirtilen seviyelerdeki AMH değerleri, kişilerin kısırlık riski taşıdığını göstermektedir. kişilerin çocuk sahibi olabilmesi adına, düşük AMH değerlerinin normal seviyeye çıkarılması gerekmektedir.
- AMH testi sonuçlarının çok düşük olarak değerlendirildiği referans aralığı (AMH < 0,5 ng / ml) olarak ele alınmıştır. Belirten referans aralığında karşılaşılan AMH testi sonuçlarında, kişilerin yumurta üretiminin neredeyse sonlandığı anlaşılmaktadır. AMH testi seviyesinin normale dönmesi için kişilere gerekli tedavi programı uygulanmaya başlanacaktır.
AMH testi sonuçlarında çok düşük verilerle karşılaşılması durumunda, yumurtalık rezervlerinde azalmalar yaşandığı bilinmelidir. Kişilerin çocuk sahibi olması için zamanı iyi değerlendirmesi ve yumurta rezervi tükenmeden, gerekli tedavilerin başlatılması gerekmektedir.