Tüp Bebek DHEA Önemi
Doğal yollardan gebe kalamayan çiftlerin tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olması günümüzde çok tercih edilen yöntemlerdendir. Tüp bebek tedavisi içinde pek çok tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerle gebe kalan çok sayıda kadın bulunmaktadır. Ancak tüm denemelere rağmen gebe kalamayan ya da gebe kalıp hamilelik sürecini devam ettiremeyen kadınlar da bulunmaktadır. Tüp bebeğin tutmamasının da çeşitli nedenleri olabilir. En önemlileri yaş faktörüyle birlikte pek çok faktörde gebeliğin olmamasında etkindir.
Tüp bebek tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Her geçen gün yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmakta ve bunlarda gebe kalmakta zorlanan kişiler üzerinde denenmektedir. Tüp bebek tedavi yöntemleri olarak çoğunlukla kullanılan yöntemler şöyledir:
- Ko- Kültür ( yapay rahim) yöntemi
- Magnetik sperm seçici yöntemi
- Kan pıhtılaşmasını azaltan asprin, heparin gibi bazı ilaçların kullanımı
- Viagra
- Antioksidan kullanımı
- Embriyo yapıştırıcısı
- Embriyo transferi
- Lenfosit aşısı yöntemi
- DHEA( Böbrek yakınlarında yer alan bir bez tarafından üretilen hormon ) yöntemi gibi yöntemler tüp bebek tedavi içerisinde kullanılan bazı yöntemlerdendir.
DHEA Yöntemi
Konumuz gereği tüp bebek tedavinde kullanılan yöntemlerden birisi olan DHEA yöntemi ve önemi hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışalım: DHEA, böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormondur. DHEA hormonu vücutta östrojen ve testosteron hormonuna dönüşmektedir. Bu bakımdan bu hormonun yumurtalıklar üzerinde etkisi araştırılmaya devam etmektedir.
Bu hormon yumurtalıklar için ila kullanımı tek başına yeterli gelmeyen anne adayları için tüp bebek şansını artırmak için denenen bir yöntemdir. Nitekim bu konuda başarılı olunduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu yöntem için günümüzde kesin olarak alternatif tıpta kullanılan bir çalışma bulunmadığı için bu yöntemin geçerliliği ve kesin başarı şansının tam olduğunu söylemek zor olur. Bu nedenle bu yöntemin aktif olarak tüp bebek tedavisinde rutin olarak kullanıldığını söylemek de doğru olmaz. Tıp ilerledikçe ilerleyen zamanlarda DHEA tedavisi belki etkin bir şekilde kullanılacak ve bebek sahibi olmak isteyen çiftlere umut ışığı olabilecektir.
Destekleyici Tedavi Zamanlaması
Tüp bebek tedavi kapsamında içerisinde yer alan ve gebeliğin seyri içerisinde yer alan destekleyici tedavi zamanlaması progesteron hormonunun dışarıdan takviye edildiği durumlarda uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisi kapsamında, anne adayındaki yumurta hücrelerinin dışarı alınmasıyla yumurtalıklarda zedelenme veya kullanılması gereken ilaçların yumurtalık ve beyin arasında yer alan bağda hasar oluşturması nedeniyle gebelik dönemi için gereken progesteron yani gebelik hormonu yeterli derecede salgılanmadığı için dışarıdan bu hormon hastaya takviye edilerek verilir.
Bu hormonun ne zaman başlaması gerektiği, ne zaman hormonu bitirmek gerektiği üzerinde kanıtlanabilir bir görüş olmadığı için bu yöntem de kanıta dayalı olmayan tüp bebek yöntemleri içerisinde yer almaktadır. Böyle olmasına rağmen pek çok tüp bebek merkezinde 12. Haftaya kadar progesteron takviyesi uygulanmaktadır.