Polip ve Miyomlar Tüp Bebek Tedavisine Engel Midir?
Endometriyal polipler olarak da bilinen polipler ve miyomlar, rahim içine, özellikle uterusun iç tabakasına yerleştirilen, endometriyal dokunun abartılı oluşumlarıdır. En sık görülen semptom, kanamadır. Ayrıca, bir kadının hamile kalmasını önleyebilirler. Çoğu benign olarak kabul edilmekle birlikte, bazıları kanserli olabilir. Cerrahi histeroskopi yoluyla, komplikasyonlar için düşük olasılıkla basit bir prosedürle çıkarılabilirler. Polipler sadece kadın üreme sistemi ile ilişkili değildir, ancak vücudun farklı bölgelerinde büyüyebilir. Menstürasyon sırasında, daha sonra fonksiyonel olarak bilinen endometriyumun dış tabakası dökülür. Polipler ile endometriyumun bazal tabakası rahim içinde kalır ve tek başına gelişmeye devam eder.
Polip Ve Miyomların Gebeliğe Etkisi Nedir?
Embriyo implantasyonunu önleyebildikleri veya düşük yapmalara yol açabildikleri için, kadın infertilitesi ve kısırlık ile ilgilidir. Bu soruna neden olan kesin mekanizma hala bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı uzmanlar poliplerin neden olduğu kanamanın endometriyal büyümeyi etkileyebileceğinden şüphelenirler. Bu, embriyo implantasyonu için elverişsiz çevresel koşullara dönüşür, böylece endometriyalreseptiviteyi tehlikeye sokar. Polipli hastaların, yumurta hücresi ve sperm hücresi arasındaki birliği engelleyen bir protein olan daha yüksek glikoldelin seviyelerine sahip oldukları da gözlenmiştir.
Bu nedenle polipler döllenme sürecini de engelleyebilir. Sterilite sorunu yaşayan kadınların% 15 ila% 24’ü uteruslarında polipler oluşturur. 2 cm’den küçük polipler tüp bebek tedavisi gören hastalarda gebelik oranını azaltmaz, ancak düşük yapma oranını artırdıklarını biliyoruz. Bu nedenle, normal bir uterus boşluğunu düzeltmek için tedavi etmek, IVF ve diğer fertilite tedavilerinde başarılı olmak için anahtar faktördür.
Polip ve Miyomlarda Teşhis ve Tedavi
Polipler genellikle bir transvajinalultrason ile rutin jinekolojik muayeneler yoluyla bulunur. Ancak, teşhis konusunda emin olmak için aşağıdaki testler gerekebilir:
Histerosonogram: Bir transvajinalultrason içerir, ancak polipi daha doğru görmek için rahim duvarlarını birbirinden ayırmak için uterus boşluğuna az miktarda steril salin enjekte eder.
Histeroskopi: Bir ışık kaynağı ve bir kamera ile birlikte bir endoskopun uterus boşluğuna yerleştirildiği küçük ayaktan ameliyat. Cerrahi alet taşıyan endoskop sayesinde uterusun dijital görüntüsünü alabiliriz. Lokal anestezi isteğe bağlı olarak kullanılabilir.