Tüp Bebek Tedavisine Hazırlık nasıl olmalıdır?
Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak bu konudaki tecrübemiz oldukça fazladır. Dolayısıyla tüp bebek tedavisine nasıl hazırlanılmalıdır ve öncesinde yapılması gerkenler nelerdir gibi konularda oldukça fazla örnekler ile karşılaşma durumumuz olmuştur. Tüp bebek tedavisine hazırlanmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Tüp bebek tedavisi imkanı sunan pek çok klinik bulunmaktadır. Ancak kliniklerin tamamının aynı başarı oranına sahip olmadığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu nedenle kliniklerin tüp bebek tedavisi konusundaki başarı seviyesini, gerekli teknik donanımın bulunup bulunmadığını ve son olarak tüp bebek tedavisi başarı oranını iyi araştırmanız gerekmektedir.
- Tüp bebek tedavi sürecinde farklı adımlar bulunmaktadır. Bu adımların tamamını dikkate alarak bir maliyet belirlemesi yapmanız gerekmektedir.
- Tüp bebek tedavisi süreci içerisinde birçok farklı testten geçmeniz gerekecektedir. Bu sürece hazırlıklı olmanız gerekmektedir.
- Taze embriyoların bir kısmı tedavi sürecinde artabilmektedir. Bu embriyolar kliniğimizde dondurularak tedavide bir problem yaşamanız veya daha sonra tekrar gebe kalmanız halinde kullanılabilmektedir. Bu embriyoları dondurmak isteyip istemediğinize karar vermeniz sürecin hızlı ilerlemesi açısından faydalı olacaktır.
- Tedavide annenin rahmine yerleştirilecek embriyo sayısı değişiklik gösterebilmektedir. Birden fazla embriyo yerleştirilmesi halinde çoğul gebelik yaşama ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu durumla başa çıkıp çıkamayacağınız konusunda emin olmanız gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Gereken Durumlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi yaptırılabilecek durumlar genel olarak doğal yollardan gebe kalınamaması ve aşılama, yumurta çatlatma gibi tedaviler neticesinde olumlu sonuç alınamaması olarak gösterebilmektedir. Tüp bebek tedavisi seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret edecek durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Fallop tüplerinin tıkanmış olması hamile kalınma ihtimalini azaltmaktadır.
- Fallop tüplerinde hasar olması da aynı şekilde yumurtanın döllenmesini zorlaştırmaktadır.
- Çiftler çocuk sahibi olduktan sonra korunmak için tüplerini bağlatabilmektedir. Bu durumda tekrar çocuk sahibi olunmak istenmesi halinde tüplerin açılması başarı olmamaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinin tercih edilmesi gerekebilmektedir.
- Yumurtlama bozuklukları durumlarında tüp bebek tedavisi gerekebilmektedir.
- Çikolata kisti olarak bilinen endometriyozist durumunda tüp bebek tedavisi gerekebilmektedir.
- 40’lı yaşlarda iyi huylu tümörler olarak bilinen fibroidler yaygın olarak görülebilmektedir. Bu durumda tüp bebek tedavisi gerekebilmektedir.
- Spermlerin zayıf hareket etmeleri yumurtanın döllenmelerini zorlaştırmaktadır. Bu durumda da tüp bebek tedavisi gerekebilmektedir.
- Kısırlığın sebebinin bulunmaması halinde tüp bebek tedavisi denenebilmektedir.
- Ailede genetik bir bozukluk olması halinde genetik tarama yapılan tüp bebek tedavileri sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek açısından oldukça önemlidir.
- Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler doğurganlığı azaltabilmektedir. Bu durumda tedavi öncesinde dondurulmuş embriyo tedavisi kullanılarak embriyolar saklanabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinin riskleri, kişilerin tedaviye hazırlanmadan önce bilmesi gereken konulardan bir diğeridir. Bu sayede tedaviye tam bilinçli bir şekilde hazırlanmak mümkün olmaktadır. Tüp bebek tedavisinin riskleri şu şekilde listelenebilmektedir:
- Tüp bebek tedavisine dair bilinmesi gereken önemli detaylardan birisi çoğul gebelik yaşanması ihtimalidir. Birden fazla embriyonun rahme yerleştirilmesi halinde çoğul gebelik gözlenebilmektedir. Bununla birlikte genç ve sağlıklı kadınlarda yalnızca tek bir embriyo hücresinin yerleştirilmesi dahi yeterli olabilmektedir.
- Yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisinde erken doğum riskinin arttığını ortaya koymuştur.
- Düşük yapmak pek çok parametreye bağlıdır. Bu nedenle yalnızca tüp bebek tedavisine bağlamak doğru değildir. Ancak yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisinin ilerleyen yaşlar için düşük riskini az da olsa arttırdığını ortaya koymuştur.
- Tüp bebek tedavisi sürecinde iğneyle doğurganlık ilaçları yapılmaktadır. Bu tedavi neticesinde yumurtlamanın tetiklenmesi amaçlanmaktadır. Ancak yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu meydana gelebilmektedir. Bu durumda yumurtalıklar aşırı uyarılmakta, ağrı ve şişmeye neden olmaktadır.
- Tüp bebek tedavisi çiftler için stresli bir süreç olabilmektedir. Finansal ve fiziksel olarak çiftleri bu sürece hazırlıklı olması gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranı
Tüp bebek tedavisinde başarı ihtimali, birçok farklı parametreye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle doğrudan bir belirleme yapmak doğru olmamaktadır. Bununla birlikte tüp bebek tedavisinin başarı oranı en yüksek tedavi yöntemlerinden birisi olduğu söylenebilmektedir. Tüp bebek tedavisi başarı oranını değiştiren en önemli husus kişinin yaşıdır. Kişinin yaşının ilerlemesi hamile kalma şansını azaltmaktadır. Kişilerin hamilelik planlaması yaparken en sık yaptığı hatalardan birisi diğer planlarını ertelemek yerine hamilelik planlarını ertelemektir. Ancak ilerleyen dönemlerde gebe kalma şansı azaldığı için çiftler bu süreçte sıkıntı yaşayabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde yaşa göre başarı oranları şu şekilde listelenebilmektedir:
- 30 yaşın altındaki kişilere yapılan tüp bebek tedavilerinde başarı oranı %60 oranının üzerindedir.
- 35 yaşın üzerindeki kişilere yapılan tüp bebek tedavilerinde başarı oranı %40 olarak belirlenmektedir.
- 40 yaşın üzerindeki kişilere yapılan tüp bebek tedavilerinden başarı oranı %15 olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte bu belirlemelerin tedaviyi yalnızca bir kez deneyen kişiler arasında yapılan bir istatistik olduğunu da bilmeniz gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi birden fazla kez yapılabilen bir tedavidir. Tedaviyi 4 kez deneyenlerde başarı oranının %90’ın üzerine çıktığı görülmüştür. Tedavi sürecinde kişilerin uygun görmesi halinde embriyolar dondurularak saklanmaktadır. Bu durumda sonraki tedavilerde bu embriyolar kullanılarak hem maliyet hem de fiziksel yorgunluk azaltılabilmektedir. Tüp bebek tedavisi ortalama 15 gün civarında sürmektedir. Bu sürenin yalnızca 1- 2 saatlik kısmında hastanede yatış gerçekleşmektedir. Bu açıdan çiftlerin başarısız olması halinde tekrar tedaviye başlamaları bebek sahibi olabilmeleri için oldukça önemlidir. Tedavinin kısa sürmesi tekrar tedaviye başlamayı kolaylaştırmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranını Arttıran Etkenler
Tüp bebek tedavisine başarı oranına etki eden etkenler kısaca şu şekilde listelenebilmektedir:
- Kadının yaşı başarı oranını etkileyen en önemli etkendir.
- Kişinin yumurta rezervi başarı oranını etkilemektedir.
- Sperm sayısı başarı oranını etkilemektedir.
- Sperm ve yumurta kalitesi başarı oranını etkilemektedir.
- Sağlıklı bir beslenme düzeni yumurta ve sperm kalitesini arttırdığı için başarı oranını olumlu yönde etkilemektedir.
- Kişinin kilolu olması veya ideal kilosundan daha zayıf olması tüp bebek tedavisinde başarı oranını olumsuz yönde etkilemektedir.
- Genetik problemler olması tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkilemektedir.
- Sigara ve alkol kullanımı tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle tedaviden önce sigara ve alkol kullanımını bırakmak ve tedavi sürecinde de kullanmamak tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmak için önem arz etmektedir.
- Yapısal sorunlar olması tüp bebek tedavisinde başarı oranını olumsuz etkilemektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Bebek için Sağlıklı Bir Tedavi mi?
Tüp bebek tedavisinin doğacak bebeğin sağlığına etkisi, en merak edilen noktalardan birisidir. Bu noktada kişilerin endişe etmesini gerektirecek bir durumun olmadığı rahatlıkla söylenebilmektedir. Genetik veya doğumsal bir anormallik yaşanma riski normal yolla doğan veya tüp bebek tedavisi ile doğan bebekler açısından değişiklik göstermemektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Anne için Sağlıklı Bir Tedavi mi?
Tüp bebek tedavisinin annenin sağlığına etkisi de tıpkı bebeğe etkisi gibidir. Yani annenin sağlığına olumsuz yönde bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak tüp bebek tedavisi sırasında verilen ilaçlar nadiren de olsa geçici yan etkilere neden olabilmektedir. Bu yan etkiler şu şekilde örneklendirilebilmektedir:
- Göğüslerde hassasiyet
- Yorgunluk
- Gerginlik
- Ruh halinde değişim
- Baş ağrısı